Pierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale nie są takie straszne, jak je malują. Jedynie co, to wymagają więcej czasu. I już!
Zapach domowego kulebiaka z kapustą wypełnił całe nasze malutkie mieszkanie. I pachniał na klatce schodowej, za oknem, nawet kurtki wiszące w korytarzu pachniały drożdżowym ciastem. Prawdziwy zapach domowego ciepła, przygotowań do Świąt i miłości. Bo nie ma prawdziwego Bożego Narodzenia, jeśli nie ma miłości.
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
(na 6 porcji)
Składniki na ciasto
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 łyżeczka sezamu do posypania
- 40 g suszonych grzybów leśnych (zalanych ciepłą wodą dzień wcześniej)
- 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej roboty)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka smalcu (lub masła)
- pieprz mielony
- 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku
- ewentualnie kminek (ale my nie lubimy)
- Mleko podgrzewam, aby było letnie. Dodaję drożdże i cukier, mieszam i odstawiam na 10 minut.
- Do rozczynu dodaję mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie zagniatam, pod koniec dolewając cienką strużką olej. Ciasto powinno być miękkie, ale odchodzić od dłoni.
- Zostawiam w misce, w ciepłym miejscu przykrywając bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
- Gdy ciasto rośnie, przygotowuję kapustę z grzybami. Grzyby odcedzam na sicie, wyciskam cały płyn i kroję w kostkę.
- Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Jeśli trzeba, kroję w mniejsze kawałki.
- Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam smalec i wrzucam cebulę, szklę, aż się zarumieni. Wrzucam liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaję kapustę i grzyby, chwilę przesmażam razem, około 5 minut, ciągle mieszając. Wrzucam 1 lub 2 łyżeczki suszonego majeranku.
- Dodaję szklankę wody i duszę pod przykryciem do miękkości kapusty i wchłonięcia płynu. Jeśli trzeba, dodaję więcej wody. Doprawiam na samym końcu pieprzem.
- Kiedy ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość, wykładam je na posypany mąką blat i zagniatam ponownie. Następnie wałkuję na grubość około 7 mm tak, aby uzyskać w miarę równy prostokąt. Odcinam także kawałek ciasta, aby wyciąć cienkie gwiazdeczki foremkami do pierniczków.
- Lekko przestudzoną kapustę z grzybami rozsmarowuję na cieście, zostawiając z każdej strony po około 1 cm ciasta, aby móc z łatwością sklejać. Zwijam w rulon, robiąc "zakładki" przy krótszych bokach prostokąta tak, aby po zwinięciu kapusta nie uciekała.
- Zwinięty kulebiak z kapustą i grzybami przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przyklejam na powierzchni gwiazdki. Smaruję całość roztrzepanym żółtkiem i posypuję sezamem. Odstawiam na 30 minut, aby ponownie wyrosło.
- Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni.
- Kulebiak z kapustą i grzybami będzie się piekł około 30 - 40 minut, aż pięknie zbrązowieje i wyrośnie w piekarniku. Po wyłączeniu pieca zostawiam w nim kulebiak na około 20 minut, aby nieco przestygł.
- Podaję zamiast krokietów do barszczu lub bez żadnych dodatków.
Uwielbiam taki!
OdpowiedzUsuńCieszę się!
Usuńmoże odrobina tymianku, skoro kminku nie lubicie? moje ulubione zioła aromatyczne to oregano, cząber i czarnuszka, często je stosuję także do kulebiaka ( w zależności od nadzienia, bo robię różne) :)
OdpowiedzUsuńO, nie pomyślałam o tymianku, dziękuję za wskazówkę! Czarnuszka fajnie pasowałaby zamiast sezamu, do posypki. Mmmm!
Usuń