KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Pierwszy raz w życiu robiłam kulebiak. Tegoroczne Święta w naszym domu okraszone są wieloma debiutami. Pierwszy prawdziwy zakwas i domowy barszcz wigilijny czy tak jak dziś, pierwszy kulebiak z kapustą i grzybami. Zawsze obawiałam się takich tradycyjnych dań, że nie wyjdą, że nie są smaczne, że nie podołam. A tu się okazuje, że te tradycyjne potrawy wcale nie są takie straszne, jak je malują. Jedynie co, to wymagają więcej czasu. I już!

Zapach domowego kulebiaka z kapustą wypełnił całe nasze malutkie mieszkanie. I pachniał na klatce schodowej, za oknem, nawet kurtki wiszące w korytarzu pachniały drożdżowym ciastem. Prawdziwy zapach domowego ciepła, przygotowań do Świąt i miłości. Bo nie ma prawdziwego Bożego Narodzenia, jeśli nie ma miłości.


KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
(na 6 porcji)

Składniki na ciasto
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżeczka sezamu do posypania
Składniki na kapustę z grzybami
  • 40 g suszonych grzybów leśnych (zalanych ciepłą wodą dzień wcześniej)
  • 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej roboty)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka smalcu (lub masła)
  • pieprz mielony
  • 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • ewentualnie kminek (ale my nie lubimy)
Jak przygotować ciasto?
  1. Mleko podgrzewam, aby było letnie. Dodaję drożdże i cukier, mieszam i odstawiam na 10 minut. 
  2. Do rozczynu dodaję mąkę, jajko i szczyptę soli. Dokładnie zagniatam, pod koniec dolewając cienką strużką olej. Ciasto powinno być miękkie, ale odchodzić od dłoni.
  3. Zostawiam w misce, w ciepłym miejscu przykrywając bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Jak przygotować kapustę?
  1. Gdy ciasto rośnie, przygotowuję kapustę z grzybami. Grzyby odcedzam na sicie, wyciskam cały płyn i kroję w kostkę.
  2. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Jeśli trzeba, kroję w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam smalec i wrzucam cebulę, szklę, aż się zarumieni. Wrzucam liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaję kapustę i grzyby, chwilę przesmażam razem, około 5 minut, ciągle mieszając. Wrzucam 1 lub 2 łyżeczki suszonego majeranku.
  4. Dodaję szklankę wody i duszę pod przykryciem do miękkości kapusty i wchłonięcia płynu. Jeśli trzeba, dodaję więcej wody. Doprawiam na samym końcu pieprzem.
Jak złożyć w całość? 
  1. Kiedy ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość, wykładam je na posypany mąką blat i zagniatam ponownie. Następnie wałkuję na grubość około 7 mm tak, aby uzyskać w miarę równy prostokąt. Odcinam także kawałek ciasta, aby wyciąć cienkie gwiazdeczki foremkami do pierniczków.
  2. Lekko przestudzoną kapustę z grzybami rozsmarowuję na cieście, zostawiając z każdej strony po około 1 cm ciasta, aby móc z łatwością sklejać. Zwijam w rulon, robiąc "zakładki" przy krótszych bokach prostokąta tak, aby po zwinięciu kapusta nie uciekała. 
  3. Zwinięty kulebiak z kapustą i grzybami przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przyklejam na powierzchni gwiazdki. Smaruję całość roztrzepanym żółtkiem i posypuję sezamem. Odstawiam na 30 minut, aby ponownie wyrosło.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni.
  5. Kulebiak z kapustą i grzybami będzie się piekł około 30 - 40 minut, aż pięknie zbrązowieje i wyrośnie w piekarniku. Po wyłączeniu pieca zostawiam w nim kulebiak na około 20 minut, aby nieco przestygł. 
  6. Podaję zamiast krokietów do barszczu lub bez żadnych dodatków.
SMACZNEGO!

Komentarze

  1. może odrobina tymianku, skoro kminku nie lubicie? moje ulubione zioła aromatyczne to oregano, cząber i czarnuszka, często je stosuję także do kulebiaka ( w zależności od nadzienia, bo robię różne) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nie pomyślałam o tymianku, dziękuję za wskazówkę! Czarnuszka fajnie pasowałaby zamiast sezamu, do posypki. Mmmm!

      Usuń

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!