TORT RED VELVET



Już w niedzielę, 8.03. będziemy świętować Dzień Kobiet, a zaraz po nim Dzień Mężczyzny, a więc każdy z nas obchodzi swoje święto.

Kwiaty, alkohol, spotkania w kawiarniach, wyjścia do kina i setki bombonierek - z tym kojarzą mi się obchody podobnych okazji. Ale przecież można inaczej! Każdy z nas jest wyjątkowy, podarujmy więc sobie wzajemnie odrobinę luksusu i wyjątkowości. Upieczmy sobie tort!


Ale to nie byle jaki, bo red velvet cake. Wspaniały, wilgotny i ciężki biszkopt w kolorze bordowym, a do tego kontrastujący biały krem (trochę patriotycznie) o delikatnym smaku. Genialne i proste, bo chociaż prezentuje się zjawiskowo, to przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, prócz dobrego przepisu. Jak ten poniżej.


RED VELVET CAKE
(tortownica o średnicy ok 26 cm)

Składniki ciasta
  • 1 kostka (250 g) miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka maślanki 
  • czerwony barwnik spożywczy
Składniki kremu
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 30% lub 36% (kremówka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
Jak przyrządzić?
  1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  2. Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktu waniliowego do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. 
  3. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Dodaję do masy maślanej, łączę za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitego ciasta. 
  4. Na końcu mieszam z barwnikiem spożywczym oraz maślanką. Ilość dodanego barwnika zależy od tego, jakim barwnikiem dysponujemy - osobiście polecam barwnik w żelu, dodaję wtedy go około 2 płaskich łyżeczek. 
  5. Tak przygotowane ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzam wierzch i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 50 minut do tzw. suchego patyczka (kiedy drewniany patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu pozostaje suchy, nie oblepiony surowym ciastem).
  6. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku, następnie dzielę na trzy biszkopty. 
  7. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny.
  8. Kiedy krem nieco stężeje w lodówce, przekładam nim ciasto. Dekoruję boki oraz wierzch, na którym układam gotowe, pokruszone lub w całości bezy, najlepiej w różnych kolorach. 
SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Cieszę się, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią!