Na dobre rozpoczął się sezon jesiennych wpisów i przepisów. Na dworze zimno i deszczowo, wiatr hula pomiędzy blokami i porywa zbyt słabe parasole.
W tym czasie sprawdzają się najlepiej dania rozgrzewające, sycące, a przede wszystkim sezonowe. Sezon na wiele jesiennych warzyw trwa bądź powoli się kończy. Mam tu na myśli przede wszystkim dynię, z którą przygotowałam poniższy przepis.
Dynia, tak jak marchewka, zawiera beta-karoten. Wszystkie karotenoidy mają działanie antyoksydacyjne i mogą przyczynić się do zapobiegania powstawania komórek nowotworowych. Dynia obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, a w efekcie zawału czy udaru mózgu.
Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które powoduje pogorszenie lub utratę wzroku u osób starszych.
Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.
Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności:
- sernik dyniowy z owsianą kruszonką
- leniwe z sosem dyniowe z szałwią
- pierogi z dynią
- kopytka dyniowe z bazylią
- kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem
- sernik dyniowy
- korzenne ciasto dyniowe z Nutellą.
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM
(3-4 porcje)
Składniki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 300 g obranego miąższu z dyni
- 1 średnia marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 200 g suchego makaronu pióra Lubella
- prażone pestki dyni do podania
- Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam i zostawiam nie przelewając go zimną wodą.
- Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju w garnku. Dodaję obrany i posiekany czosnek, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie, chwilę przesmażam.
- Marchew i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję także pokrojony w kostkę miąższ. Przesmażam w garnku z cebulą i czosnkiem.
- Wlewam wodę i duszę pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Całość blenduję na gładką masę.
- Dodaję przyprawy, sól i pieprz do smaku - ze solą należy uważać, ponieważ nie płuczę ugotowanego makaronu. Zagotowuję.
- Do tak przygotowanego sosu wrzucam makaron, mieszam dokładnie.
- Pietruszkę siekam drobno, łączę ze sosem.
- Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni.
Pycha, uwielbiam wszelkie makaronowe potrawy :)
OdpowiedzUsuń