KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA




   Idzie nowe, tak mówią. Wraz z Nowym Rokiem przyjdzie, tak mówią. A czy będzie? Zobaczymy.

   W ferworze walki z chorą nogą, samą sobą i minionymi świętami, w końcu mam chwilę, aby się pokazać. Żyję i mam się dobrze, choć bywało lepiej. Ale ja nie o tym.

   Kiedy zaczynam myśleć, co przygotować na domówkę w Sylwestra, zawsze ogarnia mnie szał. Tysiąc pomysłów na minutę, gdzie największym przeciwnikiem jest... czas. Gdybym jednego roku chciała przygotować wszystko, co mi przyjdzie na myśl, przez cały kolejny rok chyba bym tego nie zjadła.

   Pokażę Ci dzisiaj, co proponowałam na blogu przez kilka lat wstecz (pomijając roczną absencję tu i działalność na własnej domenie - długa historia, szkoda, że blog zniknął), a co myślę, że fajnie podkręci każdą domówkę z przyjaciółmi czy wieczór spędzony we dwoje. Albo nawet z młodszym rodzeństwem i psem ;) W końcu to Sylwester!

Jednocześnie zaprezentuję to, co w tym roku na 100% pojawi się na naszym party.



KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI I RICOTTĄ
(dla 4-6 osób)

ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego oregano
dodatkowo:
  • duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze)
  • 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
  1. Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie coś na kształt sypkiego, wilgotnego piasku. Dodaję żółtko i szybko zagniatam. Jeśli ciasto mocno klei się do dłoni, dosypuję odrobinę mąki. Formuję kulę.
  2. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki.
  3. Pomidora i por myję pod bieżącą wodą. Kroję (pomidor w ćwiartki/ósemki), por w półtalarki. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do sera wraz z solą, pieprzem, porem. 
  4. Włączam piekarnik - 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni).
  5. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3-4 mm. Wykrawam koła o średnicy 12-15 cm. 
  6. Na ciasto wykładam ser z przyprawami tak, aby pozostawić 2-3 cm od krawędzi. Układam na wierzchu pomidory i zakładam krawędzie (coś na kształt galette). 
  7. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę 20 minut w 180 stopniach.
  8. Podaję skropione dobrą oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!


*****

A poniżej to, co śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę, aby wyświetlić przepis wraz ze zdjęciami.

Pozdrawiam! ;)

Komentarze